Sander Hoeken (Infocaster)
Als je elke uitgave van de Harvard Business Review leest van de afgelopen 20 jaar. Dan staat daar nergens, gij zult als directeur iedereen het bedrijf doorjagen en overal zelf de punten op de i zetten. Elk artikel zegt iets als, betrek je mensen bij de besluitvorming, en haal ideeën op uit de organisatie. Ofwel al die managementgoeroes hebben de afgelopen 20 jaar de plank misgeslagen. Ofwel, we zouden als bedrijven allemaal een vorm van zelfsturing moeten omarmen.
Sander Hoeken is oprichter van internetbedrijf Infocaster. Zijn bedrijf stond tien jaar geleden aan de rand van de afgrond. Hij besloot zijn bedrijf te herstructureren op basis van zelfsturing. Hij ziet meer bedrijven die daartoe besluiten.“Ik denk dat zelfsturing deels wordt aangedreven door de angstcultuur, die je de laatste tijd bij veel bedrijven en organisaties naar boven ziet komen. Als mensen met elkaar beslissingen nemen, als mensen zelf zeggen wie de baas is, dan is de baas zelf minder snel de zonnekoning die bepaalt wat er gaat gebeuren. Dat kan een hoop toxiciteit en risico’s voorkomen. Het is gewoon niet meer economisch om een asshole te zijn. Dat wordt niet meer geslikt.”
Hij is ook de medeoprichter van The Fearless Organization Scan, ontwikkeld op basis van het boek ‘The Fearless Organization’ van psychologische veiligheid-goeroe Amy Edmondson. Met de scankun je als bedrijf meten wat het niveau van psychologische veiligheid binnen je organisatie is. “Je kunt niet afdwingen dat iedereen elkaar lief vindt binnen een organisatie. Je zult moeten leren dat je soms ook een project moet doen met Henk. Je kunt hem niet lief vinden, toch moet je met elkaar samenwerken. Datzelfde geldt voor een voetbalelftal. Het team is er, het toxisch gedrag moet eruit, mensen die het team kapot maken moeten eruit. Maar als je geen liefde voor Henk of de spits hebt, zal je het toch met elkaar moeten doen. Het gaat erom dat je de interpersoonlijke veiligheid voelt om te zeggen wat er gebeurt en wat er anders kan.”
Een gesprek over het belang van feedback en psychologische veiligheid, en waarom je met een purpose niet moet doorslaan.