Brand journalism, hè nee, corporate media
Hij is de uitvinder van de term ‘Every Company = a Media Company’. Werkte jarenlang voor The Financial Times voordat hij zijn blog Siliconvalleywatcher startte. Gesprekken met mediawatcher Tom Foremski.
Brand journalism, hè nee, gatsie. Dat vindt Tom Foremski wel zo’n vreselijk woord. Uitgevonden door pr-mensen om zichzelf te rebranden en een nieuwe functie binnen het huidige communicatielandschap te claimen. O nee, brand journalism, naar woord.
‘Hoi, ik ben Dieter. Ik ben brand journalist van Hugo Boss.’
‘Hoi, ik ben Peter. Ik ben een journalist van de Wall Street Journal.’
Journalist van Hugo Boss, dat klinkt belachelijk en niet echt neutraal ook. Dat neigt naar iemand die persberichten en advertorials schrijft. Niet naar iemand die de nieuwe zomercollectie onafhankelijk zal beschrijven, doordesemd met even neutraal commentaar van de brand journalists van Ralph Lauren, Ermenegildo Zegna, Tommy Hilfiger enzovoorts. En echt, dat achtergrondverhaal kinderslavernij in de kledingindustrie, dat gaat die brand journalist van Hugo Boss echt niet schrijven. Net zo min als de brand journalists van die andere kledingmerken.
Bovendien, pr-mensen die zichzelf heruitvinden als brand journalists, dat kan niet, simpelweg omdat pr geen journalistiek is.
Tuurlijk, waar gaat het over. Een woordjesdiscussie. Maar laten we vooral de dingen benoemen zoals ze zijn, vindt Tom. “Heel anders dan in de pr-wereld waar ze vooral woorden gebruiken om een bedrijf of product te promoten of te vermarkten.”
Daarbij: brand journalism. “Vaak komt het voort uit reactie. Uit een strategie om iets te verkopen. Zelf biedt het geen toegevoegde waarde.”
Daarom spreekt hij liever over corporate media. Dat verontrust minder. ‘Hoi, ik ben Dieter. Ik werk voor de corporate media van Hugo Boss.’
Corporate media overspant in zijn ogen het hele spectrum van bedrijfspublicaties. Van white papers, advertorials tot speeches, maar dus ook journalistieke verhalen.
Daarom nemen bedrijven ook steeds meer journalisten in dienst voor het schrijven van hun content. Maar maken die ook altijd journalistiek? “Dat lukt alleen als je journalistieke principes en uitgangspunten toelaat binnen de cultuur van je bedrijf.”
Een andere voorwaarde: journalisten moeten zich niet laten muilkorven door marketing en pr. En ja, daar gaat het vaak fout. Te vaak fout.
Tom Foremski was op uitnodiging van PressPage in ons land.