Mensenverhalen komen voort uit intentie, ChatGTP-teksten uit een dataset

Wie wil werken met een partner die onbetrouwbaar is. Inwisselbaar, humorloos en voorspelbaar. Niet origineel noch verrassend. Niemand toch? Toch doen bedrijven dat allemaal. Het onbegrijpelijke grenzeloze vertrouwen in ChatGTP.

schedule 13 okt 2024
bookmark_border Storytelling
create

Dat je met AI geen onderscheidende en merkeigen verhalen kunt schrijven, geen menselijke verhalen kunt maken, ja, ik geloof dat iedereen het daarover wel eens is.

AI is geen mens. AI is een robot.

Computers zijn goed in computer zijn. Mensen zijn goed in mens-zijn. Dus alsjeblieft, laten we die twee niet door elkaar halen. Laten we niet pretenderen dat ChatGTP menselijke verhalen kan schrijven.

Menselijke verhalen komen voort uit een intentie. Uit een strijd. Uit een intrinsieke behoefte. ChatGTP-verhalen komen voort uit een taalmodel. Zijn gevoed door een dataset.

Ik ken bedrijven die elke dag ChatGTP-teksten uitpoepen louter en alleen om het algoritme te voeden. Omdat dat volgens hun social mediamedewerkers moet. Omdat dat volgens hun SEO-experts moet.

Kansloos.

Google herkent die houtjetouwtje teksten onmiddellijk en bewaart die in de kelder van hun zoekresultaten. Waar ze horen.

Dus waarom zou je het algoritme willen voeden met content dat ook Google bagger vindt. Die zoekmachine wil verhalen die voldoen aan EEAT, aan ‘Experience, Expertise, Authoritativeness, en Trustworthiness’. Oftewel verhalen geschreven door iemand met ervaring en expertise. Dat geeft je content niet alleen meer waarde en autoriteit, maar maakt die vooral betrouwbaar.

Hoe meer autoriteit de schrijver heeft, hoe betrouwbaarder zijn verhaal. Vermeld dus sowieso zijn of haar naam, met een linkje naar meer informatie. Gebruik in je tekst ook linkjes naar betrouwbare bronnen die naar hem of haar verwijzen.

De menselijkheid van menselijke verhalen zit vooral in de manier van schrijven. In je tone of voice. Stijl is een reflectie van je persoonlijkheid. Humorvolle verhalen met (inter)tekstuele grapjes of zinnetjes, nee, ChatGTP houdt niet van humor. Metaforen of andere originele taalvondsten zijn ook niet aan die tekstpoeper besteed. Omdat ChatGTP geen metaforen kan bedenken. ChatGTP herkauwt wat er is. Voor originele inzichten, verrassende beeldspraken of snaakse woordspelingen hoef je niet bij ChatGTP aan te kloppen.

Ook opvallend. ChatGTP kent geen twijfel of nuance. Het slaat alles plat. Het is dit of dat, het is het één of het ander. Maar het is juist de menselijke nuance, een detail, een verfijning of een ander onderscheid, dat aan een situatie, ervaring of verhaal veelheid of diepgang toevoegt. Nuancering is iets typisch menselijks. ChatGTP kiest voor de grote gemene deler.

Niet onbelangrijk.

Als je ChatGTP een opdracht geeft, vertrouw niet direct het antwoord. De robot verzint te vaak van alles. Fungeert als een motor van fake news. Omdat het algoritme op zoek naar ophoestbare content ook onzinteksten en namaaknieuws tegenkomt. Je wilt niet weten hoeveel rariteiten ik tegenkom als ik vraag of ChatGTP een biografie over mij kan schrijven. 'Hoe heten de tien boeken van Cor Hospes? Dan krijg ik ook die tien titels, terwijl ik geen tien maar acht boeken heb geschreven. Vier titels kloppen, de rest verzint ChatGTP zelf.

Schrijven is het uitwerken van een gedachte. Schrijven is een denkproces. Schrijven gaat over verbinding maken. Met jezelf. Met je gedachten en gevoelens. ChatGTP kopieert. Kan zelf niet denken noch begrijpen. Het is een shortcut naar grijs, saai en inwisselbaar. ChatGTP elimineert ons denken.


Waarvoor dat tooltje dan wel gebruiken?

Als hulpje voor tekstdingen waarin je zelf geen zin hebt. Handleidingen, offertes, rapporten, notulen en dat soort geestdodend tekstspul. Zodat je weer tijd voor leuke schrijfsels krijgt.

Als vertaler.

Als samenvatter.
Als corrector.

Als omzetter. Maak van dit saaie artikel een toegankelijke tekst.
Als koppensneller. Geef me vijf of zes kopsuggesties bij dit verhaal.

Als opleuker. Een wetenschappelijk artikel of zwaar stuk herschrijven in de stijl van je publiek of favoriete columnist (Sylvia Witteman, Marcel van Roosmalen of iemand anders). Ik heb zelf geen ervaring met een digitale dubbelganger, en dat schijnt als opleuker wel een fijn dingetje te zijn.

Voor die supergrote rest, voor het echte schrijven, nee, daarvoor kun je ChatGTP als partner beter mijden.

Bovendien een partner die onbetrouwbaar is. Inwisselbaar, humorloos en voorspelbaar. Niet origineel noch verrassend. Ik ken geen bedrijf dat met zo’n partner intensief zou willen samenwerken.

Ik ken geen enkel bedrijf dat met zo’n tekstschrijver zou willen samenwerken. Toch kiezen bedrijven daar massaal voor.

Waarom?

Het gevaar is niet dat machines steeds meer als mensen gaan denken, maar dat mensen steeds meer als machines gaan denken.

Blijf alsjeblieft een mens. Gedraag je en leef als een mens.

Make love not content